آموزش, اخبار, درمان بیماری های شایع روانی, روانی, کاردستی, مادر و کودک, مهارت

5 دلیل عصبانیت انسان، انواع عصبانیت و روش حل مشکل

[ad_1]

اگر خیلی زود تحریک یا ناامید می شوید و احساس می کنید بیشتر از حد ممکن عصبانی هستید، باید بدانید که شما هم جزء میلیون ها نفری هستید که با مشکل خشم مواجه هستند. عصبانیت یک واکنش طبیعی به شرایط دشوار یا خطرناک است و اگرچه یک حس طبیعی ست اما اگر بیش از حد و بطور دائم اتفاق بیفتد، می تواند منجر به بروز بیماری هایی از جمله افسردگی، اضطراب، بالا رفتن فشار خون، بیماری های قلبی و مشکلات دیگر شود. مقابله با خشم به روش های سالم، یکی از مهارت های مهم زندگی می باشد و مانع از آسیب رساندن به شما یا افرادیکه دوستشان دارید می شود. در این مطلب به دلایل مختلف عصبانیت و راهکارهایی که می توانید برای کنترل خشم از آنها استفاده کنید، پی می برید.
چرا من همیشه عصبانی هستم؟ دلایل پشت پرده ی افکار، احساسات و رفتارهای خشمگینانه چیست؟
عصبانیت می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود و بسته به افراد مختلف، شرایط متفاوتی ایجاد کند. برخی از دلایل عصبانیت ممکن است شامل موارد زیر باشد:

مورد بی احترامی یا بی عدالتی قرار گرفتن
احساس نقض، تهدید یا حمله
ترس یا صدمه فیزیکی
ناکامی در رسیدن به یک هدف
احساس ناتوانی یا ناامیدی
بالا رفتن سطح استرس یا اضطراب
کمبود خواب

برای رهایی از افکار، احساسات و رفتارهای خشمگینانه، چه کار کنم؟
افراد به دلایل مختلفی از خشم بیش از حد رنج میبرند و گاهی اوقات برای تنظیم احساسات و کنترل خشم های احتمالی خود تلاش می کنند. بسیاری از افرادی که از عصبانیت بی دلیل رنج می برند، نمی دانند که چه چیزی باعث عصبانیت آنها می شود یا اینکه چطور می توانند آن را برطرف کنند.
اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که در کنترل خشم مشکل دارند، اصلا نگران نباشید چون راهکارهایی وجود دارد که می توانید از آنها برای کنترل و مقابله موفقیت آمیز با احساسات ناپایدار خود استفاده کنید.
10 تا از موثرترین راههای رسیدن به آرامش در زندگی
بخشی از راهکارهای مقابله با عصبانیت عبارتنداز: تغییر در سبک زندگی و انجام ورزش های فیزیکی، شناخت عوامل محرک خشم و پاسخ صحیح به آنها، استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک، استفاده از تکنیک های آرامبخش و مراقبه. در ادامه، با دیگر راهکارهای مقابله با خشم آشنا می شوید.
روش های ابراز عصبانیت چیست؟
علاوه بر اینکه برای عصبانیت دلایل مختلفی وجود دارد، روش های ابراز آن نیز متفاوت است. برخی از افراد ممکن است عصبانیت را با پرت کردن یا شکستن وسایل اطراف خود نشان دهند درحالیکه برخی دیگر این حس را در درون خود می ریزند و بروز نمی دهند. روش های معمولی که انسان ها برای ابراز عصبانیت خود بکار میبرد عبارتنداز:

داد و فریاد کردن
فحش دادن، بد دهنی و تهدید کردن
پرت کردن وسایل، ضربه زدن به اشیاء، افراد یا حیوانات
بی توجهی و نادیده گرفتن مردم
دور شدن از محل یا سکوت کردن
خود زنی

علل عصبانیت
خشم بیش از حد می تواند توسط علل مختلفی ایجاد شود. همانطور که در بالا هم اشاره شد، این دلایل متفاوت هستند اما معمول ترین آنها عبارتنداز:
1- وضعیت دشوار و استرس زای فعلی
اگر با یک وضعیت استرس زا روبرو هستید، تجربه احساس خشم یا ناامیدی کاملا طبیعی است. کنترل احساسات به خصوص هنگام مقابله با استرس و اضطراب طولانی مدت، دشوار است. در این شرایط توجه داشته باشید که چنین احساساتی کاملا طبیعی ست و برای همه اتفاق می افتد. اگر عصبانیت شما آرامش زندگی تان را از بین برده است یا به روابط تان با دیگران آسیب وارد می کند، باید از راه های سالم، خشم خود را مدیریت کنید.
2- سابقه خانوادگی (استفاده از روش های غلط کنترل خشم توسط اعضای خانواده)
شما ممکن است در کودکی و حتی بزرگسالی، برای کنترل خشم، روش های ناسالمی را از والدین، ​​سرپرستان یا سایر اعضای خانواده خود یاد گرفته باشید. بنابراین گاهی اوقات عدم کنترل خشم می تواند به دلیل تربیت غلط و آموزش نادرست باشد و ریشه در کودکی افراد داشته باشد. شناخت این مورد، اولین قدم حیاتی برای کنترل عصبانیت با روش های سالمی مانند رفتن به پیاده روی یا دویدن، کتاب خواندن یا گوش دادن به موسیقی است.

3- حوادث مخرب گذشته
تجربه ی حوادث آسیب زا یا استرس زای شدید در گذشته، می تواند فرد را تا چندین سال، تحت تاثیر قرار دهد. وقایع آسیب زا می توانند بدون آگاهی خود فرد، تأثیر پایداری بر سلامت روان او داشته باشند. در این موارد کمک گرفتن از یک مشاور موجب می شود تا متوجه شوید که چگونه وقایع گذشته بر روحیه امروزتان تأثیر می گذارد و شما را برای رهایی از این وضعیت راهنمایی کند.
علاوه بر عصبانیتی که بصورت هرازگاه بروز می کند، نوعی از خشم وجود دارد که بصورت دائم و بی وقفه دیده می شود. اما علل این خشم دائمی چیست؟ در قسمت زیر، 5 دلیل عصبانیت مداوم و راهکارهای مقابله با آن را مشاهده می کنید.
موثرترین روش برای رسیدن به مثبت اندیشی و حذف افکار منفی 
علل عصبانیت بی دلیل و مداوم
1- نگرانی
نگرانی یکی از مهمترین دلایل عصبانیت است. نگرانی برای خود و عزیزان و حتی ترس می تواند خشم شدیدی را در فرد برانگیزد. بنابراین عصبانی شدن برای کسانی که تحت فشار و استرس زیادی هستند، کاملا طبیعی ست.
راه حل: منبع نگرانی های خود را پیدا کنید. اکنون وقت آن رسیده است که از خود بپرسید چرا احساس ترس می کنید یا چه چیزی موجب تشدید این ترس می شود. نگرانی های خود را بنویسید. آیا قدمی برای رفع آنها برداشته شده است؟ به عنوان مثال اگر نگران رفتن شریک زندگی تان برای سفر به خارج از کشور هستید، نگرانی های خود را به روشی کاملا صادقانه و ملایم با او در میان بگذارید. اگر با ترس هایتان مواجه شوید، نه تنها به خود افتخار می کنید، بلکه از شر خشم های نهفته ی خود نیز رها می شوید.
2- احساس ناتوانی
یکی دیگر از دلایل عمده خشم، احساس ناتوانی است. این حس اغلب با از دست دادن کنترل و احساس درماندگی همراه است. اگر به بیماری خاصی مبتلا باشید، مورد سوء استفاده قرار گرفته باشید یا احساس گرفتاری کنید، احساس خشم و عصبانیت، خود به خود ظاهر می شود.
راه حل: هر وقت احساس ناتوانی کردید، به خود یادآوری کنید که “من مسئول زندگی خودم هستم. من شایسته احترام هستم و بخاطر مهارت ها و توانایی های خود به اینجا رسیده ام. پس اکنون می توانم از آنها برای حل این مسئله استفاده کنم.” اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید و از درمان آن ناامید شده اید، سعی کنید در مورد بیماری و نحوه درمان یا زندگی با آن آگاه باشید و یا از راه هایی برای بهبود روحیه خود استفاده کنید. اگر احساس می کنید نمی توانید زندگی و احساسات منفی خود از جمله عصبانیت را کنترل کنید، از یک مشاور یا پزشک متخصص کمک بگیرید.
3- اضطراب
طبق گفته ی انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا، بیش از 40 میلیون بزرگسال در ایالات متحده، از اضطراب رنج می برند که حدود هجده درصد از کل جمعیت این کشور را شامل می شود. اگرچه اضطراب و عصبانیت ممکن است از نظر بهداشت روان دو مسئله مختلف به نظر برسند، اما این دو مشکل غالباً و عمیقاً در هم آمیخته شده اند. کسانی که از اضطراب رنج می برند، همیشه احساس ضعف می کنند و واکنش های احساسی خارج از کنترلی را تجربه می کنند. افرادی که به اضطراب مبتلا هستند، در مواجهه با شرایط چالش برانگیز سعی می کنند استرس و ناامیدی خود را از طریق عصبانیت ابراز کنند.
راه حل: خبر خوب این است که روش های درمانی بسیاری برای مقابله با اضطراب وجود دارد. مراجعه به روانپزشک یا مشاور، انجام فعالیت های لذت بخش، کاهش عوامل استرس زا در زندگی و دوری از آنها، نگهداری حیوان خانگی، استفاده از داروهای مختلف یا مراقبه ازجمله راهکارهای سالم مقابله با اضطراب هستند.

4- رویدادهای تلخ گذشته
تجربیات آسیب زا یا دردناک گذشته ممکن است اثرات ماندگاری در روح و روان فرد داشته باشند. این تجربیات می توانند باعث اضطراب، ناامیدی و حتی طغیان های عصبانی شوند. برای درمان صحیح آسیب های روانی گذشته، همیشه بهتر است از یک متخصص حرفه ای کمک بگیرید. مراجعه به پزشک یا مشاور، می تواند به شما در جهت دور کردن احساسات منفی، کنترل خشم بیش از حد و تدوین استراتژی هایی برای کنار آمدن با شرایط دردناک یا تحریک کننده کمک کند.
راه حل: در زمان هایی که احساس عصبانیت می کنید، کمی صبر کنید و یک دقیقه تأمل کنید. به این فکر کنید که “چرا این وضعیت من را عصبانی می کند؟” “چه چیزی باعث یادآوری رویدادهای تلخ گذشته می شود؟” این به شما کمک می کند تا منشأ عصبانیت و نحوه برخورد مناسب با احساسات تان را بهتر درک کنید.
چطور شادی را در خودمان پیدا کنیم؟ (راهنمای کامل خود درمانی)
5- غم و اندوه
غم و اندوه یکی دیگر از دلایل عمده خشم است. غم و اندوه می تواند احساسی طاقت فرسا باشد که اغلب با سختی، درد و عذاب همراه است و می تواند ناشی از مرگ دوستان، عزیزان، شریک زندگی، اعضای خانواده یا حتی یک حیوان خانگی باشد. غم و اندوه دلایل دیگری هم دارد و می تواند ناشی از سختی های دیگری از جمله شکست های شغلی یا شخصی، آسیب های جسمی یا حتی حوادث فعلی باشد.
وقتی گرفتار غم و اندوه می شوید، عصبانیت به سرعت به سراغ تان می آید. افراد غمگین غالباً از ظلم و بی عدالتی جهان ناامید می شوند و از اینکه به آینده ی ایدآل خود نمی رسند، عصبانی می شوند. این افراد از کسانی که نمی توانند آنها را درک کنند هم ناراحت می شوند.
راه حل: اگرچه تجربه عصبانیت در زمان مواجهه با غم و اندوه طبیعی است، اما می توانید با این وضعیت برخورد صحیحی داشته باشید و از عصبانیت رهایی یابید. در هنگام مواجهه با غم و ناراحتی، پرداختن به احساسات منفی و عصبانیت شدید، می تواند مضر باشد و حتی روحیه ی شما را خرابتر کند. با خودتان مهربان باشید و بجای پنهان کردن غم و اندوه، آن را از روش های سالم ابراز کنید تا بتوانید سریعتر به بهبودی برسید.
تفاوت عصبانیت و پرخاشگری چیست؟
اگرچه ممکن است عصبانیت و پرخاشگری مشابه باشند، اما تفاوت های مهمی بین این دو اصطلاح وجود دارد. عصبانیت یک احساس است در حالی که پرخاشگری یک رفتار است که گاهی اوقات با عصبانیت همراه است. اگرچه این دو اصطلاح اغلب در کنار هم استفاده می شوند اما هرکسی که احساس عصبانیت می کند، پرخاشگر نیست.
بعبارت دیگر پرخاشگری یک انتخاب است و افراد پرخاشگر، دیگران را مقصر عصبانیت خود می دانند. یک نکته ی کلیدی برای کنترل خشم، جدا کردن احساس عصبانیت از رفتارهای پرخاشگرانه است. اگر شما هم متوجه شدید که عصبانیت تان به پرخاشگری منجر می شود، سعی کنید برای تخلیه ی خود از یک روش سالم مانند ورزش یا کیک بوکسینگ استفاده کنید.
انواع مختلف عصبانیت
حال که با علل عصبانیت آشنا شدید، بهتر است انواع آن را هم بشناسید. شناخت انواع خشم می تواند به شما کمک کند تا عصبانیت خود را کنترل کنید و علائم هشدار دهنده را قبل از اینکه خیلی دیر شود، پیدا کنید. همچنین به شما کمک می کند تا یک درمانگر خوب پیدا کنید تا درمان مناسب را براساس نوع خشم خاص شما انجام دهد.
1- خشم فیزیکی
از نظر بسیاری افراد، این بدترین نوع عصبانیت است که در اسرع وقت باید مدیریت شود. کسی که خشم فیزیکی دارد ممکن است اشیا اطراف خود را بشکند یا به شخصی که احساس می کند به او ظلم کرده، حمله کند.
این بدیهی است که این نوع خشم، منجر به بروز مشکلاتی از جمله تخریب اموال عمومی یا آسیب به خود و دیگران می شود. بطور کلی این نوع خشم با شکستن مرزهای شخصی دیگران، ممکن است شما را به دردسر بیندازد.

گاهی اوقات، عصبانیت فیزیکی نوعی مبارزه یا پاسخ به یک خطر قابل درک است. انسان های اولیه در زمان مواجهه با خطراتی مانند حمله ی قبایل یا حیوانات، به مبارزه می پرداختند یا فرار می کردند. این نوع مبارزه، نوعی خشم فیزیکی محسوب می شد که نسبت به خطرات پیش آمده، بوجود می آمد.
کسانی که با خشم فیزیکی مواجه هستند، حتما باید تکنیک های آرامش بخش مقابله با این حالت روانی را یاد بگیرند و در مواقع لزوم از آنها استفاده کنند. یک روانپزشک یا یک درمانگر پیدا کنید که بتواند به شما در شناسایی عوامل محرک کمک کند، برای آرام کردن شما دارو تجویز کند و یا روش های کنترل خشم مانند استفاده از توپ های استرس را به شما آموزش دهد.
2- خشم استرسی
همانطور که در بالا هم اشاره شد، گاهی اوقات عصبانیت ناشی از استرس است که از راه های مختلف ابراز می شود. به عنوان مثال اگر رایانه ی شما عملکرد بسیار کندی دارد، ممکن است به آن ضربه بزنید.
استرس، پاسخ بیولوژیکی بدن به شرایط بیرون است که می تواند روی عملکرد بدن و رفتار انسان تاثیر بگذارد. داشتن مقادیر کم استرس در برخی شرایط، برای انسان مفید است. اما داشتن استرس بیش از حد، به خودی خود یک اختلال روانی است. استرس زیاد و دائم می تواند منجر به بروز مشکلات مختلف پزشکی یا روانی مانند اختلالات خواب و بیماری های دیگری مانند اختلال دو قطبی و همچنین سایر بیماری های روانی شود.
در این موارد، شما به چیزی فراتر از مدیریت خشم نیاز دارید. شما باید یاد بگیرید که چگونه استرس خود را کنترل کنید. در اینجا چند روش برای انجام این کار آورده شده است:

وقتی را به آرامش خود اختصاص دهید و به انجام تکنیک های مراقبه، یوگا و مدیتیشن بپردازید. در مواقعی که استرس دارید، از انجام کارهای زیاد و بی وقفه بپرهیزید.
ممکن است لازم باشد سایر بیماری های روحی خود را قبل از کنترل استرس درمان کنید. برای مثال به دنبال درمان بیماری های دو قطبی، اضطراب یا افسردگی باشید. ابتلا به بیماری های روانی ممکن است کنترل استرس را مشکل تر کند. به عنوان مثال کنترل استرس برای کسانی که به اختلال دو قطبی مبتلا هستند، به مراتب سختتر از افراد دیگر است.

3- خشم قضاوتی
این عصبانیت، پاسخی به بی عدالتی محسوب می شود. در این نوع خشم، فرد عصبانی از کارهای دیگران خشمگین است و بنابراین خشم او به افراد دیگر برمی گردد.
عصبانیت قضاوتی در عصر اینترنت، یک مسئله بزرگ است. البته این نوع خشم همیشه هم بد نیست و بعبارت دیگر عصبانیت کنترل شده از بی عدالتی در برخی شرایط، چیز خوبی است. برای مثال وقتی دسته ای از افراد عصبانی، خشم خود را از یک مسئله سیاسی ابراز می کنند، ممکن است تغییرات خوبی در جامعه ایجاد شود.
۱۰ استراتژی ساده برای پاکسازی ذهن و داشتن فکر آزاد
بطور کلی خشم قضاوتی در موارد بسیار زیادی اتفاق می افتد. اما اگر خواهان پیشرفت هستید، باید یاد بگیرید که با خشم خود کنار بیایید. در اینجا برخی از مشکلات عصبانیت قضاوتی آورده شده است:

افرادیکه درگیر خشم قضاوتی هستند ممکن است طرف مقابل خود را بعنوان یک هیولایی ببیند که حتی ارزش گفتگو کردن ندارد. این افراد، از کسانی که هرگز ملاقات نکرده اند عصبانی هستند و کارهای آنها را غیر انسانی می دانند. این مورد بیشتر در سیاست اتفاق می افتد. برای رهایی از این نوع خشم، می توانید وقتی صحبت از سیاست می شود، بنشینید و با طرف مقابل خود مکالمه کنید. با صحبت کردن، ممکن است متوجه شوید که با طرف مقابل تان نقاط مشترک زیادی دارید و به این ترتیب از خشم شما کاسته شود.
استفاده از خشم قضاوتی علیه یک فرد، برای مردم به راحتی انجام می گیرد. امروزه افراد کمی به دنبال خواندن داستان کامل هستند و در عصری که همه احساس بی حوصلگی می کنند، فقط تیتر خبرها خوانده می شود. به این ترتیب ممکن است برخی افراد به انجام گناه های نکرده، متهم شوند و مورد قضاوت عموم قرار بگیرند.
دیگر مشکل خشم قضاوتی این است که گاهی اوقات هیچ راه حلی برای حل مشکلات پیدا نمی شود. دفاع از حقوق خود در برابر سیاست و حکومت چیز بدی نیست اما وقتی خشم، غیرقابل کنترل و بدون هیچ گونه مدیریتی باشد، نمی توانید به هیچ راه حلی برای رفع مشکلات برسید.

اگر شما هم با خشم قضاوتی غیر قابل کنترل مواجه هستید، بهتر است در مورد آن با یک درمانگر صحبت کنید. همچنین می توانید استفاده از رسانه های اجتماعی را محدود کنید و همیشه سعی کنید همه ی حقایق مربوط به یک ماجرا را بخوانید و بدون اطلاعات کامل، کسی را قضاوت نکنید.
4- خشم تهاجمی منفعل
احتمالا تا بحال عبارت “پرخاشگری منفعل” را شنیده اید اما شاید معنی دقیق آن را ندانید. پرخاشگری منفعل به این معناست که فرد بجای ابراز آشکار عصبانیت خود، آن را به روش های منفعلانه و در جهت آزار و اذیت قربانیان ابراز کند. این افراد نقاب خوش رویی و ادب به چهره می زنند اما زیر این نقاب، چهره و قلبی خشمگین دارند که از دیگران پنهان می کنند.

این وضعیت گاهی اوقات به این دلیل اتفاق می افتد که فرد می خواهد آرامش خود را حفظ کند. به عنوان مثال کسی از بهترین دوست خود عصبانی است اما نمی خواهد بطور کامل به او مقابله کند، عصبانیت خود را به گونه ای ابراز می کند که هیچکس متوجه نشود. این نوع خشم می تواند برای فرد قربانی بسیار رنج آور باشد.
عصبانیت منفعل اشکال مختلفی دارد و اگرچه خیلی بد به نظر نمی رسد اما ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود. مثال هایی از این نوع خشم عبارتند از:

زخم زبان زدن. یکی از راه های بروز خشم در افرادی که دچار مشکل پرخاشگری منفعل هستند، زبان آنهاست. افرادیکه خشم منفعل دارند، با نیش و کنایه با دیگران صحبت می کنند و عصبانیت خود را از این راه ابراز می کنند. گاهی اوقات لحن صدای فرد هم می تواند نشاندهنده ی عصبانیت او باشد که توسط همه ی افراد قابل تشخیص نیست.
اقدامات منفعلانه. در این مورد فرد آسیب دیده، اقداماتی انجام می دهد که به قصد آسیب و آزار دادن به فرد مقابل انجام می گیرد. کنترل این رفتار در بعضی مواقع می تواند سخت باشد چون این افراد در پشت پرده، به رفتارهای مخفیانه متوسل می شوند تا نظر خود را به هر نحوی که شده، اعمال کنند.

پرخاشگری منفعل مشکلی ست که می تواند شما را به دردسر بیندازد چون هیچکس دوست ندارد که قربانی چنین خشمی شود. به جای اینکه منفعل و پرخاشگر باشید، باید احساسات خود را مدیریت کنید و آنها را از راه های سالم و کنترل شده، بروز دهید. برای این کار لازم است که چند نفس عمیق بکشید یا خود را از اوضاع تحریک آمیز دور کنید.
5- خشم زبانی
به ابراز خشم از طریق کلمات، خشم زبانی گفته می شود.
برخی افراد ممکن است به این نوع عصبانیت توجه کمتری نشان دهند و آن را مهم تلقی نکنند. بسیاری از مردم فکر می کنند که اگر کسی بتواند خشم خود را از طریق کلمات ابراز کند و آن را بدون خشونت جسمی به پایان برساند، کار خوبی انجام داده است و البته این طرز فکر، تا حدودی می تواند درست باشد. بعبارت دیگر عصبانیت زبانی کنترل شده، گاهی اوقات می تواند مفید باشد.
برای مثال اگر از دست همسرتان عصبانی هستید، بجای سکوت کردن، به او می گویید که دلیل عصبانیت تان چیست. یکی از بهترین روش های کنترل خشم، صحبت کردن در مورد احساسات درونی است. در این مواقع بهتر است از زبان اتهام استفاده نکنید و بجای پیدا کردن گناهکار، احساسات خود را بیان کنید. این می تواند به شخصی که از آن عصبانی هستید کمک کند تا متوجه اشتباه خود شود و بهمراه هم راه حل مشکل را پیدا کنید.
با این حال گاهی اوقات خشم زبانی، بیش از حد استفاده می شود و می تواند برای کسی که قادر به کنترل خشم نیست، خطرناک باشد. کسی که همیشه عصبانی است ممکن است از این خشم بر علیه همسر یا عزیزان خود استفاده کند. تمسخر، تهدید کردن و داد و فریاد، فقط چند نمونه از عصبانیت زبانی مضر است که باید کنترل شود.
چطور ذهن و فکر خود را در کنترل داشته باشیم؟
سوء استفاده عاطفی با کسی شوخی ندارد. عزت نفس فردی که توسط عصبانیت کلامی مورد سوء استفاده عاطفی قرار می گیرد، پایین می آید و ترس و دلهره ای وجود او را فرا می گیرد.
ممکن است شخص عصبانی متوجه این موضوع نباشد و نداند که حرف های او چقدر دیگران را مورد آزار قرار می دهد. این افراد باید خشم خود را از راه های صحیح، مدیریت کنند.
هر کسی حق عصبانی شدن دارد، اما در کنار آن باید توان کنترل شرایط و مدیریت آن را داشته باشد و بتواند خشم را در جای مناسب تخلیه کند. پرخاشگری بداهه و خارج از کنترل بسیار خطرناک است و فقط گذشت زمان می تواند آن را آرام کند. گاهی عصبانیت با انتخاب فرد و در شرایط تحت کنترل ایجاد می ‌شود که در این صورت مخرب نیست.
6- خشم بی ثبات و فرار
کسانی که به دلایل مسایل کوچک و پیش پا افتاده و بطور ناگهانی و کوتاه عصبانی می شوند، خشم بی ثبات دارند.
کسی که خشم ناپایداری دارد همیشه عصبانی نیست اما گاهی اوقات، به یک باره عصبانی می شود.
اگر شما به خشم بی ثبات مبتلا هستید، اطرافیانتان مجبورند برای جلوگیری از عصبانیت و پرخاشگری ناگهانی تان، روی پوسته تخم مرغ راه بروند تا از تحریک کردن شما جلوگیری کنند. داشتن عصبانیت بی ثبات ممکن است به روابط و دوستی های شما پایان دهد. به علاوه عصبانی شدن شدید نسبت به مسائل کوچک، برای سلامتی بد است و می تواند منجر به بالا رفتن فشار خون و در نهایت بیماری های قلبی شود.

افرادیکه عصبانیت ناگهانی و فرار دارند، ممکن است از ابتلا به این وضعیت آگاه نباشد و از این بابت احساس بدی نداشته باشند اما هرگاه کنترل خود را از دست می دهند، احساس ناراحتی و شرم می کنند. عصبانیت بی ثبات در برخی موارد می تواند شبیه اختلال اوتیسم باشد. به اینصورت که یک موضوع کوچک باعث تحریک بیش از حد فرد می شود و او احساسات و عصبانیت خود را از طریق یک فروپاشی ناگهانی تخلیه می کند.
اگر عصبانیت بی ثباتی دارید، آموزش برخی از تکنیک های کنترل خشم، برای شما ضروری است. عامل این نوع خشم، معمولا محرک هایی ست که ممکن است باعث خشم شما شوند. با پیدا کردن عوامل محرک، می توانید از آنها دوری کنید و یا یاد بگیرید که در صورت بروز خشم، خود را کنترل کنید.
اگر در کنترل خشم ناگهانی مشکل دارید، می توانید از یک مشاور کمک بگیرید. شما نباید از عصبانیت خود احساس شرم کنید اما باید سعی کنید این مشکل را هر چه زودتر کنترل کنید.
7- خشم قصاصی
این خشم یکی دیگر از رایج ترین انواع خشم است. خشم قصاصی واکنشی به احساس تهدید یا خطر می باشد و یک خشم هدفمند و عمدی است. بعضی اوقات این خشم ناشی از یک چیز جزئی است و در موارد دیگر ناشی از یک موضوع مهم مانند سرقت یا مورد آزار قرار گرفتن اتفاق می افتد.
نمونه ی این نوع خشم در فیلم ها، داستان ها و کتاب ها به وفور دیده می شود. شما احتمالاً فیلم ها، نمایش ها یا کتاب هایی را دیده اید که موضوع آن درباره یک مرد یا زن جوانی ست که مورد ظلم واقع می شود و سپس انتقام می گیرد. اگرچه این داستان ها موجب رضایت مخاطبان می شود اما در زندگی واقعی، می تواند مشکل ساز باشد.
چطور خشم خود را مدیریت کنیم؟ (نکات ساده ولی کاملا موثر)
عصبانیت قصاصی می تواند منجر به بروز افکار و احساسات انتقام جویانه شود. برای مثال حمله کردن و آسیب رساندن به شخصی که به شما ظلم کرده است، می تواند عواقب بدی برای خود شما به همراه داشته باشد.
با این حال اگر یاد بگیرید که چگونه عصبانیت خود را کنترل کنید و از آن برای کاری مفید استفاده کنید، داشتن مقادیر کمی از این خشم می تواند خوب باشد. به عنوان مثال همکاری که در محیط کار به دنبال صدمه زدن به شماست، موجب افزایش انگیزه ی شما در کار کردن می شود.
با این اوصاف اگر دائما از افرادی که به شما ظلم کرده اند عصبانی هستید، بهتر است با یک درمانگر صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا عصبانیت خود را کنترل کنید و از آن در جهت مناسب استفاده کنید.
8- خشم خودآزار
داشتن خشم خودآزار، می تواند عواقب جدی برای فرد به همراه داشته باشد. خشم خودآزار زمانی ایجاد می شود که از کاری که انجام داده اید پشیمان شده اید و احساس گناه می کنید. این نوع از خشم هم در صورت مدیریت صحیح می تواند خوب باشد.
به عنوان مثال داشتن خودآگاهی از اینکه مرتکب اشتباهی شده اید، مهارتی است که بسیاری از افراد فاقد آن هستند و اگر بخواهید برای بهبود زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید، می تواند بسیار آموزنده باشد. مسئله این است که تعداد کمی از افراد مهارت کنترل خشم خود را دارند.
کسانی که بطور دائم از خشم خود آزار رنج می برند، ممکن است از راهکارهای منفی مانند موارد زیر، برای خلاص شدن از آن استفاده کنند:

سوء مصرف الکل و مواد مخدر. فردی که به خشم خودآزار مبتلاست ممکن است برای تنبیه خود و رهایی از این خشم، به مصرف الکل یا سایر مواد مخدر روی بیاورد.
اختلالات خوردن. زیاده روی فرد خودآزار، فقط مربوط به مصرف الکل یا مواد مخدر نیست. برخی از افراد برای رهایی از این نوع خشم، دچار اختلالات خوردن می شوند. این اختلال ممکن است موجب پرهیز از غذا یا پرخوری شدید شود. هر دوی این وضعیت ها (پرخوری یا بی اشتهایی)، می توانند به بدن انسان آسیب برسانند. اگر شما هم به اختلالات خوردن مبتلا هستید، بلافاصله با یک درمانگر صحبت کنید.
خودآسیبی. شخصی که دائما از خود عصبانی است ممکن است به خود آسیب برساند. خودآسیبی یا خودآزاری از راه های مختلفی مانند ضربه یا بریدن یا حتی مصرف بیش از حد مواد مخدر، اتفاق می افتد و در موارد شدید، خودکشی هم ممکن است دیده شود. پرخاشگری کردن، پرخاشگری بیشتری به وجود می آورد، بنابراین خودزنی به هیچ وجه راه حل این مشکل نیست.

ناگفته نماند که خشم خودآزار کنترل شده ای که بخوبی مدیریت شود و در راه درستی استفاده شود، می تواند موجب بهبود شخصیت و زندگی فرد شود. یک درمانگر می تواند برنامه ای برای پیشرفت شما تدوین کند و فارغ از هر مسئله ای، به شما در راه رسیدن به اهداف کمک کند.
9- خشم فرو خورده
خشم فروخورده زمانی ایجاد می شود که به علت ترس از عوامل بیرونی، عدم تمایل به ابراز خشم یا بی اطلاعی از نحوه ی صحیح بروز عصبانیت، بوجود می آید. این نوع خشم به مرور زمان روی هم انباشته می شود و در نهایت در مکان و زمان نامناسب خود را نشان می دهد و اگر ادامه دار شود، فرد را با مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب، بی تفاوتی به سرنوشت و لذت نبردن از زندگی مواجه می کند.
کسانی که قربانی خشم سرکوب شده می شوند، ممکن است فکر کنند که فرد عصبانی به اختلالات روانی مبتلا ست و دلیل عصبانیت غیر قابل توجیه او نیز همین امر است. گاهی اوقات، این نوع افراد، بعنوان افرادی خطرناک و غیر قابل کنترل شناخته می شوند.
عصبانیت سرکوب شده در خانواده ها یا جوامعی که ابراز احساسات را کاری بد و ناپسند تلقی می کنند، بیشتر دیده می شود. این نوع خشم می تواند به مسائل مختلفی منجر شود. بنابراین مدیریت رفتار و راه های سالم ابراز خشم، مسایل مهمی ست که باید از کودکی به افراد آموزش داده شود.
چطور با افراد مختلف به درستی صحبت کنیم؟
برای از بین بردن خشم های فروخورده راهکارهای مختلفی وجود دارد. اولین راهکار پیدا کردن ریشه ی خشم است. برای مثال اگر مشکل خانوادگی دارید، بهتر است با یک مشاور صحبت کنید. اگر به اختلالات روانی مبتلا هستید، از یک پزشک کمک بگیرید. سرکوب خشم هرگز و تحت هیچ شرایطی، چیز خوبی نیست و فقط منجر به آسیب رساندن به خود و دیگر عزیزان تان می شود.
زنانی که در جوامع مرد سالار زندگی می کنند، بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به خشم فروخورده هستند و انباشته شدن این خشم، در نهایت خود را بصورت افسردگی یا احساس گناه نشان می دهد.
حال که انواع خشم را شناختید، بهتر است با راه های مقابله و کنترل صحیح آن نیز آشنا شوید.
راه های کلی مقابله با خشم
همانطور که در بالا هم اشاره شد، هر کس عصبانیت را به طرز متفاوتی تجربه می کند و ممکن است از مکانیسم های مختلفی برای کنار آمدن با آن استفاده کند. در اینجا چند روش برای کمک به کنترل بهتر خشم و کنار آمدن با آن آورده شده است:

عوامل “محرکی” که باعث عصبانیت شما می شوند را پیدا کنید و سعی کنید از قرار گرفتن در معرض آنها اجتناب کنید.
از علائم غیر قابل کنترل خشم آگاه باشید و سعی کنید آنها را به حداقل برسانید.
روی احساسات خود تمرکز کنید و از سرزنش دیگران خودداری کنید.
برای مقابله با عصبانیت و اجتناب از موقعیت هایی که احتمالاً موجب عصبانیت شما می شوند، برنامه ای تنظیم کنید.
از هر آنچه باعث خشم یا ناامیدی شما می شود، دوری کنید.
نفس عمیق بکشید تا بدن و روان تان آرام شود.
خودتان را ببخشید و به روزها و اتفاقات خوب پیش رو فکر کنید.
از یک مشاور حرفه ای کمک بگیرید.
از خانواده و دوستان تان کمک بخواهید.

حرف آخر…
عصبانیت یک احساس طبیعی است که هر شخص هر از گاهی آن را تجربه می کند. اما اگر هر روز و بطور دائم با مشکل خشم روبرو هستید، توصیه می شود که با یک مشاور صحبت کنید.
عصبانیت دلایل مختلفی دارد و در افرادی که علایم افسردگی دارند، بیشتر دیده می شود. پیدا کردن عوامل محرک و رفع آنها، می تواند به رفع افسردگی و بالا بردن کیفیت زندگی کمک کند.
نحوه برخورد با افراد عصبانی (آموزش تنش‌زدایی در موقعیتهای پرتنش)
عصبانیت درمان نشده، می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. مشکلات کاری، روابط شخصی و خانوادگی، سلامتی جسمی و بهداشت روانی از جمله پیامدهای خشم کنترل نشده می باشند. افرادی که از خشم بیش از حد رنج می برند اغلب به مصرف الکل و مواد مخدر روی می آورند که این امر می تواند علائم عصبانیت بیش از حد را تشدید کند و به خودی خود منجر به بروز مسائل مربوط به بهداشت روان شود. اگرچه مقابله با خشم کاری چالش برانگیز است، اما یادگیری نحوه ی مدیریت احساسات منفی برای داشتن یک زندگی شاد و سالم بسیار مهم است.
نکته ی مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که خشم یک بیماری نیست و مانند دیگر احساسات مانند ترس، شادی، اضطراب و هیجان، کاملا عادی ست اما از دست دادن کنترل احساسات و دست زدن به هر کاری در زمان مواجهه با این احساس، می تواند باعث بروز مشکل شود.
15 نکته ساده برای رسیدن به آرامش در زندگی
نکته ی دیگر این است که خشم به معنای گستاخی هم نیست و در عوض موجب مواجهه با بی عدالتی و رفتارهای اشتباه می شود. گاهی خشم سبب حفظ جان انسان و دفاع از خود می شود، اما نکته ی مهم این است که بدانیم چطور آن را کنترل کنیم. یک برنامه ی مشخص و ثابتی برای آرام سازی خود در زمان مواجهه با خشم داشته باشید و در صورت بروز مشکل در کنترل عواطف، به پزشک یا مشاور مراجعه کنید.

[ad_2]

Source link

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *