چطور بصورت اصولی ورزش بدنسازی را شروع کنیم؟ (برنامه شروع)
https://honarfardi.com/wp-content/uploads/2019/09/word-image-575.jpeg
ورزش بدنسازی یکی از رایج ترین ورزش های موجود برای آقایان و خانم ها است و در بیشتر کشورها دیده می شود. برای شروع بدنسازی نیاز دارید که یک باشگاه پیدا کنید و تمرینات قدرتی را در آنجا شروع کنید و بر اساس آن تمرینات، رژیم روزانه خود را تعیین کنید. این مطلب چکیده تجربه چندین بدنساز حرفه ای ست که در قالب 6 صفحه خلاصه شده است. پیشنهاد می کنیم اگر دقیقا نمی دانید ورزش بدنسازی چه ورزشی ست و بهترین زمان انجام آن کی هست این مطلب را بخوانید!
بخش اول: پیدا کردن یک باشگاه خوب
1-رقابت های محلی را پذیرا باشید زمانی که میخواهید بدنسازی را شروع کنید، باید به سمت باشگاه های محلی خود بروید و برای این کار چند دلیل وجود دارد. اول اینکه می توانید احساس راحتی داشته باشید و دوم اینکه خودتان را در معرض رقابت قرار می دهید. همچنین می توانید با مردان و خانم های آشنا در باشگاه صحبت کنید و در هنگام ورزش احساس تنهایی و غریبی نکنید. در این رقابت محلی، هدف اصلی این است که شبکه ای از دوستان را تشکیل دهید تا با یکدیگر اطلاعات بیشتری در مورد ورزشی که انجام می دهید، کسب کنید.
2- با یک مربی بدنسازی صحبت کنید اگر ممکن است با بدنسازها و مربیهای خود صحبت کنید که در این رقابت می توانند به شما کمک کنند و پیشنهادات مفید و لازم را از آنها در مورد بدنسازی بگیرید. می توانید برای تاثیر بیشتر از یک مربی خصوصی استفاده کنید. از سوال پرسیدن از مربی یا بدنساز نترسید. باشگاه یک مکان عمومی است و هیچکس بالفطره متخصص نیست. پس بهتر است سوالات خود را بپرسید و رفع ابهام کنید. سعی کنید که عشق خودتان را به ورزش نشان دهید. سوالهایی این چنینی از افراد باتجربه تر پرسید: مثل اینکه از کجا شروع کردی؟ میانگین چند بار در هفته ورزش می کردی برنامه تمرینی ات چگونه بوده؟ و … . هر کدام از این سوالها میتواند به پروسه بدنسازی شما کمک کند و تجربه در اختیار شما قرار دهد.
3- حداقل از سه باشگاه دیدن کنید حتی اگر اولین باشگاهی که در آن وارد شدید را دوست داشتید، بهتر است که سه تا از آنها را ببینید و از بین سه تا مناسب ترین را انتخاب کنید. باشگاه ها به طور گسترده با یکدیگر تفاوت دارند. برنامههای تمرینی آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. باشگاهی ممکن است تمام تجهیزاتی که شما میخواهید را داشته باشد. باشگاه دیگر نیز ممکن است مربیان خوبی داشته باشد. همیشه قبل از امضای هر چیزی در مورد آن اطمینان حاصل کنید. بعضی از باشگاه ها خدمات خود را بیش از حد اغراق میکنند و شهریه بالا می گیرند. اما باشگاه های دیگری هستند که منصفانه عمل میکنند. پس در انتخاب خود دقت کنید.
4- با مربی خصوصی صحبت کنید زمانی که وارد این باشگاه می شوید با یک مربی خصوصی صحبت کنید تا بفهمید که دقیقا دنبال چه چیزی هستید و از باشگاه چه انتظاری دارید. سوال بپرسید. زمانی که با یک مربی خصوصی صحبت میکنید، علایق خود را در بدنسازی مطرح کنید. بیشتر مربیان بدنسازی تمایل دارند که علایق شما را بفهمند و متناسب با هدف شما برایتان برنامه ریزی کنند. از انتظاراتی که دارید آگاهی پیدا کنید و برنامه تمرینی خود را با مربی در میان بگذارید.
حتما بخوانید: روش رسیدن به یک بدن لاغر، عضله ای و خطی در بدنسازی در کوتاهترین زمان
5- به باشگاهی بروید که نیازهای شما را برآورده می کند نه همه بدنساز ها اما بیشتر آنها می خواهند که مربی خصوصی داشته باشند. گاهی اوقات بعضی از آنها تمایل دارند که ۲۴ ساعته در باشگاه باشند. باشگاهی پیدا کنید که متناسب با نیاز های شما باشد؛ مثلاً ازساعات آن با شما هماهنگ باشد. تجهیزات تمرینی، ساختار تمرین ها و شرایط آن باب میل شما باشد. سعی کنید که برای انتخاب باشگاه وقت بگذارید تا بعد از آن دچار مشکل نشوید.
بخش دوم: تمرینات قدرتی را آغاز کنید
6- نوع بدن خودتان را شناسایی کنید و ببینید که چه چیزی برای آن مفیدتر است اگر می خواهید که وارد رقابت شوید، بسیار مهم است که بدانید قدرت بدن شما چقدر است و چه چیزی باعث زیباتر به نظر رسیدن آن میشود. به دنبال راهنمایی های فدراسیون باشید و ببینید که رقیبان شما معمولا چه اندامی دارند. این کار باعث می شود که بتوانید یک برنامه تمرینی تاثیرگذار را تنظیم کنید که البته باید این کار را با راهنمایی های مربی انجام دهید. مثلا در این مطلب ما بهترین حرکات برای رسیدن به یک بدن خطی برای افراد چاق و تپل را آموزش دادیم!
7- شروع به کار کنید اگر به کمک مربی خصوصی نیاز دارید، سعی کنید که در اسرع وقت جلسه اول خود را برگزار کنید و هر چیزی که او می گوید را دقیقاً انجام دهید. اگر از یک برنامه تمرینی پیروی می کنید، تمام ساختارهای آن را دنبال کنید و سعی کنید هر تمرین را به بهترین نحو انجام دهید. سعی کنید که شروع تمرین ها را با سخت ترین آنها آغاز کنید.
از تمرین های پایه شروع کنید، مثل اسکات یا بنچ پرس. این تمرین ها به شما اجازه می دهد که به طور تدریجی قدرت بیشتری را وارد بدن کنید تا بتوانید تاثیر بهتری از آنها ببینید.
8- پیشرفت خود را ثبت کنید با عکس هایی که از خودتان می گیرید، می توانید مشاهده گر پیشرفت، اضافه وزن و سایز خود باشید. تمام این عکس ها را در یک فولدر گوشی موبایل یا در کامپیوتر نگه داری کنید و تا می توانید هر زمان که خواستید از آنها استفاده کنید. شاید این مرحله به نظرتان مهم نباشد، اما مشاهده تغییرات جسمی باعث می شود که انگیزه شما از قبل بیشتر شود. اگر برایتان مقدور است هنگام عکس گرفتن با یک پوزیشن یکسان عکس بگیرید، زیرا باعث میشود که تغییرات خود را بیشتر از قبل حس کنید. پیشرفت خود را ثبت و ضبط کنید و این کار باعث می شود که هر روز با انرژی بیشتری به تمرین بروید.
9- وزنه ها را به تدریج سنگین کنید اگر در هفته مقدار مشخصی تمرینات قدرتی انجام می دهید، سعی نکنید که به سرعت 10 کیلو اضافه کنید. این کار باعث میشود که آسیب بینید و کمرتان دچار مشکل شود. سعی کنید که وزن وزنه ها را به تدریج بالا ببرید و اگر احساس درد شدیدی داشتید، این کار را متوقف کنید. شاید بخواهید که حرکات دد لیفت را با وزنه های بسیار سنگین انجام دهید، اما این کار جز آسیب زدن به بدن شما فایده دیگری نخواهد داشت.
10- در هفته ۴ تا ۵ بار تمرین کنید شاید بخواهید که هفت روز هفته را تمرین کنید یا اینکه در روز چند بار تمرین کنید اما این کار باعث می شود که پیشرفت شما کند شود و عضلاتتان آسیب ببیند. هدفتان این باشد که در هفته چهار تا پنج بار تمرین کنید و انواع تمرین های خود را تنوع ببخشید. بدن انسان بسیار قابل تغییر است، پس می توانید عضلات خود را به شکل مناسبی که دلتان می خواهد در بیاورید. اگرچه که نباید هر هفت روز در هفته ورزش کنید و تمرینات قدرتی شدید انجام دهید، اما باید تمام این هفته را فعال باشید و از کارهای ساده ای مثل پیاده روی کردن یا بالا رفتن از پله ها به جای آسانسور دریغ نکنید.
11- بعد از تمرین عضلات خودتان را بکشید شاید نتوانید در هر جلسه تمرینی حرکات کششی را انجام دهید، اما بهتر است برای آن وقت بگذارید و این کار را به مدت 5 تا 10 دقیقه انجام دهید.
12- به بدنتان فرصت ریکاوری بدهید زمانی که 4 تا 5 روز در هفته تمرین می کنید، مطمئن باشید که بدنتان زمان برای ریکاوری دارد. در یکی از این روزها می توانید به پیاده روی سبک یا طناب زنی بسیار آرام بروید. یکی از این دو یا سه روز را می توانید شنا کنید یا تمرینات یوگا انجام دهید. پس حداقل کاری که می کنید، این است که فرصت ریکاوری داشته باشید.
حتما بخوانید: 26 غذای برتر بعد از تمرینات بدنسازی جهت عضله سازی موثر (تحقیقات جدید)
از روزهای استراحت خود چشم پوشی نکنید. در غیر این صورت بدن شما قادر نخواهد بود که عضلات را به طور موثر بسازد. اگر برای ترمیم به آن زمان ندهید، ممکن است عضلات خوبی نسازید. چون ساختن عضلات به معنای ساختن فیبرهای بسیار ریز در ماهیچه میباشد که باید شفا پیدا کنند و عضلات بزرگ تر بسازند. به همین دلیل بدن شما برای بازسازی عضلات نیاز به استراحت دارد.
بخش سوم: رژیم خود را طراحی کنید
13- با یک مشاور صحبت کنید تا نیازهای بدنسازی خودتان را بشناسید قبل از اینکه هر تغییر مهمی در رژیم خود ایجاد کنید باید با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید که تجربه بدنسازی دارد. آنها می توانند یک برنامه غذایی مناسب برای شما تعیین کنند و شما را به اهدافتان نزدیک کنند. مثلا اگر چربی دور شکم دارید از این رژیم استفاده کنید یا اگر برای تمرینات سخت آماده می شوید از این رژیم!
14- غذاهای فرآوری شده را کنار بگذارید از غذاهای فرآوری شده که معمولاً حاوی سدیم بالایی هستند و انرژی لازم را به بدن شما نمیدهد، استفاده نکنید. این مواد غذایی تنها شما را سنگین می کنند که ناتوانی در هنگام تمرین باعث می شود که انرژی کافی نداشته باشید. اگر میخواهید عضلات محکم و خوبی بسازید، باید چربی را از رژیم خود حذف کنید و با تمام غذاهای فرآوریشده حافظی کنید.
15- از قند و شیرین کننده های مصنوعی دوری کنید اگر از غذاهای فرآوری شده دوری کنید، ولی همچنان از شیرینکنندههای مصنوعی را مصرف کنید، در واقع کاری از پیش نبرده اید. سعی کنید که مواد غذایی خود را با قندهای طبیعی انتخاب کنید؛ مثل قند میوه و یا شهد گیاهان. به دنبال میوههای تازه باشید. سعی کنید غذای خود را آب پز کنید. عادات غذایی سالم را به زندگی خود وارد کنید.
حتما بخوانید: بهترین خوراکی های سبک ولی موثر پیش از شروع تمرینات بدنسازی (تحقیقات جدید)
16- مصرف پروتئین را بالا ببرید پروتئین برای ساخت عضلات بدن بسیار مفید است. مصرف رژیم کم پروتئین باعث می شود که توده عضلات شما ساخته نشود. لازم نیست که هر وعده غذایی شما حاوی پروتئین باشد اما بهتر است که از گوشت، لوبیا، لبنیات و تخم مرغ و آجیل در رژیم غذایی خود استفاده کنید. پروتئین را هوشمندانه مصرف کنید. مثلا نیم کیلو گوشت می تواند محتوای لازم بدن شما را تا چند هفته تامین کند. پروتئینهای گیاهی را فراموش نکنید و از آنها به مقدار کافی مصرف کنید. مثلا آجیل، کره بادام زمینی، سویا، عدس و غیره.
17- به مقدار کافی کربوهیدرات مصرف کنید اگرچه که رژیم با پروتئین بالا برای بدنسازی یک امر ضروری است، اما بهتر است که تمام کربوهیدرات ها را به یکباره مصرف نکنید و متناسب با نیاز بدن و ساخت عضلات کربوهیدرات مصرف کنید. به جای آن اطمینان حاصل کنید که آن را به طور هوشمندانه مصرف کرده اید. از کربوهیدرات ها با کیفیت بالا استفاده کنید. این کربوهیدرات ها میتواند شامل غلات، کوئینوآ، برنج قهوه ای، جو دوسر و غیره باشد.
18- سبزیجات بخورید پروتئین و کربوهیدرات تمرکز بیشتر بدنسازان را به خود جلب کرده است، اما باید کمی هم به ویتامین ها و مواد معدنی موجود در سبزیجات روی بیاورید. اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما به میزان کافی سبزیجات دارد. حداقل یک وعده در هفته از سبزیجات استفاده کنید. سعی کنید که سبزیجات رنگارنگ را وارد مواد غذایی خود کنید. میوه ها شامل ویتامین ها و مواد معدنی هستند، اما سبزیجات کربوهیدرات بالاتری دارند.
حتما بخوانید: بزرگترین اشتباهات بدنسازی: 11 دلیلی که در بدنسازی پیشرفت نمی کنید
19- از مکمل های پروتئینی هوشمندانه مصرف کنید خوردن شیک پروتئین برای صبحانه، توده عضلانی محکم را تضمین خواهد کرد. اگر مایلید که این مکمل پروتئین مصرف کنید، باید از اجزای تشکیل دهنده با کیفیت آنها آگاه باشید. شاید برایتان سخت باشد که یک مکمل پروتئین مناسب را برای ورزش بدنسازی انتخاب کنید. بهتر است این کار را زیر نظر و مشاوره مربی خود انجام دهید. به عنوان مثال ما 10 مارک برتر مکمل چربی سوز را در این مطلب معرفی کرده ایم!
برای مبتدیان
نکات تغذیه
آموزش حرکات
نکات بسیار کاربردی